Wednesday, January 13, 2010

Nintendo Wii hack

Here is a tutorial on hacking your nintendo wii so use home-brewed games.

купили сте си Nintendo Wii но не ви се дават по 100лв за игра? няма проблем. Както винаги хакери колкото искате и са се постарали да 'отключат' играта за тези които нямат средствата да си позволят оригиналното.


В момента има 2 метода за хакване на конзолата - Bannerbomb и Twillight Hack.
- При Twillight Hack ви е нужно оригинално копие на играта The Legend of Zelda: Twilight Princess и може да се приложи само на конзоли с firmware до 4.0. Реално се препоръчва ако ще се ползва да е на конзоли не по-нови от 3.5. (този метод няма да описвам)

Новите конзоли идват с firmware 4.2, да не говорим че някои може и сам да си е ъпгрейдвал конзолата до тази версия.

Единственият работещ метод - и безплатен - е Bannerbomb. За целта са ви нужни

- Wii конзола
- HackMii installer - http://bootmii.org/download/
- Bannerbomb exploit - http://bannerbomb.qoid.us/
- празна SD карта
- PC четец за SD карта

Стъпка 1 - SD Карта
- слагате картата в четеца и свързвате към PC-то
- отваряте My Computer, десен бутон върху картата и избирате Format
- под File system избирате FAT
- форматирате



Стъпка 2 - подготвка на файлове

- разархивирате hackmii installer е bannerbom exploit файловете.
- там където сте разархивирате отворете папка hackmii_installer_beta3
- от тази папка копирайте на SD картата файла boot.elf
- от папката където сте разархивирали Bannerbomb копирайте на SD Картата папка - private
- файловете на SD картата трябва да ви изглеждат така - http://wiibrew.org/w...and_private.jpg


Стъпка 3 - подготвяне на Wii
- Включете играта но НЕ СЛАГАЙТЕ SD картата в нея за сега
- отидете на Wii Settings menu и от там изберете Data Management
- изберете Channels и след това SD Card
- вкарайте картата в слота от пред на конзолата
- на екрана ще ви изпише Load Boot.dol/elf? натиснете "Yes"
- ако всичко е наред продължавате към следващата стъпка - ако не се връщате на Стъпка 2, но сваляте друга версия на Bannerbomb


Стъпка 4 - инсталиране на Homebrew channel
- Ако сте стигнали до тази стъпка ще виждаде син екран с написани неща по средата на екрана. ако Конзолата е нова ще пише нещо такова
The Homebrew Channel: Can be installed
DVDx: Can be installed
BootMii: Can only be installed as IOS
The installed boot1 version prevents a boot2 install (-2)

ако ви е по стара конзолата ще пише навсякъде Can be installed
1. Написнете А бутона на Wii joystick-a
2. Ще ви излезе меню с опции от които изберете Homebrew Channel
3. Натиснете на Install Homebrew Channel
4. След това ще ви пита дали сега да го инсталирате - натискате Yes
5. Ако всичко се е инсталирало ще ви изпише Finish и ще ви върне в главното меню
6. изберете Install DVDx - и го инсталирайте
7. изберете след това BootMii - ако можете инсталирайте boot2 иначе сложете IOS
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

В общи линии е това...ако ви не наложи да инсталирате BootMii през Homebrew channel ще ви трябва нормални падове за да навигирате конзолата. Ще трябва и да направите back up на NAND memory
* SD картата е желателно да е минимум 512MB
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ако решите да се възполвате и да си 'отключите' конзолата, то това е изцяло на ваша отговорност. Тези модификации по конзолата могат да доведат в рядки случаи до 'тухлясване' на конзолата - преспапие за 500лв. Губите и гаранцията.

Приятна игра

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Допълнение... Ако сте си купили конзола в последните месеци или сте си взели Black edition най-вероятно вашето DVD на играта е версия d3-2. което ще означава, че единственият варият да играете е като използвате USB Loader, което налага и още няколко стъпки, за да играете. Тази версия на DVD-то няма да ви даде да пускате не-оригинални дискове и само чрез USB Hdd ще можете да играете/гледате филми.

Следното упътване е за всички с конзоли 4.2 - купени така или ъпглейдвани до 4.2. В никакъв случай не праведе downgrade на конзолата!!!
* От предишният пост ако сте свалили bannerbomb и hackmii, може да ги ползвате и тях. Ако ли не просто използвайте това което ще бъде приложено в долните файлове които трябва да изтеглите.

Паролата за сваляне и на 3-те файла е - www.wiihacks.com - благодарности на момчетата, че са се постарали.

1. Слагате празната SD карта и я форматирате на FAT формат.
- изтегляте ТОВА, разархивирате и слагате файловете на картата. Тя трябва да изглежда така:
root:\apps
root:\private
root:\wad
IOS38-64-v3610.wad
IOS70-64-v6687 [Patched][FreeTheBug].wad
boot.elf
Hacks.ini

2. Пускате Wii-то. долу в ляво ви е иконката за картата. Натискате на нея - казва ви че няма карта в играта; слагате картата.
- следвате стъпките за инсталация от първият пост и слагате Homebrew channel и DVDx.
- слагате за инсталация Bootmii
a) давате първо Prepare SD card и след това install bootmii

Ако всичко е успешно при натискане на Exit ще ви зареди HomeBrew Channel (HBC) и даже ще ви даде разни нещо ако искате да си инсталирате. В някои случаи може и да ви даде черен екран с грешки DSI dump и тн. просто рестартирайте конзолaтa и ще се оправи. ако При отваряне на HBC екрана е на обратно или нищо не виждате вътре докато SD картата е в играта - инсталирате HBC отново

3. При отваряне на HBC натискате Home бутона на wiiremote-а и избирате Load Bootmii. от тук нататък wiiremote няма да може да го ползавате. Само бутоните върху конзолата. с power копчето избирате, с reset натискате. избирате иконата със зелената стрелка и следвате инструкциите. Отнема около 10мин. Ако почнат да ви излизат bad sectors те е проблем (в моят случай излезе 1). Като приключи отивате на PC-то, сваляте 2-та файла и си ги записвате някъде като backup. след това може да ги изтриете от SD картата.
Също така на картата преименувайте папката bootmii на bootmii_bak примерно. иначе всеки път ще ви зарежда от нея ако е в конзолата.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Следващата част утре след добър сън. Има още 2 инсталации които се правят на конзолата + специално форматиране на външният ви USB диск на който ще ви стоят игрите. лека

----------------------------------------------------------------------------------------------
така...най-накрая остана малко време да довърша този tutorial.

4. Сваляте ТОВА - ако случайно от другаде сте взели този архив, гледайте да е този на Dogeggs. другият вариянт включва IOS36 което поне на 4.2е ще ви даде грешка.
- разархивирате. изтривате това което досега е било на SD картата и слагате това от новият архив. Трябва да изглежда нещо такова

root:\Wad\
root:\bootmii\
root:\startup.elf
root:\boot.dol
----------------------------------------
root:\00000001\ - ако сте изтеглили IOS36 версията ще имате и такава папка. Пак повтарям, ако сте с 4.2е при инсталацията по натам ще ви даде грешка, че не можете да извършите нужната инсталация.

5. Слагате SD картата в играта, стартирате Wii-то и пускате SD канала. Натискате home бутона и избирате Load Bootmii. Това ще ви зареди нещата от картата.
Ще ви зареди Wadmanager-a. ако сте свалили DogEggs архива, то просто избирате Uninstall was - ISO 249. И с това е приключи тази част.
Ако сте свалили iso36 архива с допълнителната папка, при зареждането ще трябва да избирате отначало кое ISO ще се пуска. При 4.2е само 36 ще ви даде продължите. при избор на друго, поне при мен конзолата забива. Като продължите към стъпката с uninstall, при мен този архив даде грешка 1017 че не може да направи нужното действие. така че DogEggs е препоръчителното.

Стъпки 4 и 5 ги правим, за да се справим с последните опити на Nintendo да се справи с хората които искат да си пускат каквото искат на конзолата.

6. Сега ще инсталираме, наша версия на махнатият в миналата стъпка ISO. Теглите ТОВА. Изтривате SD картата и качвате разархивираното от това което сте изтеглили последно. Картата ще изглежда така:
root:\ios38-64-v3610.wad
root:\bootmii\
root:\startup.elf
root:\boot.dol
-----------------------------
root:\00000001\ - тази папка ще я има ако сте изтеглили друга версия на архива. При положение че в стъпка 4 и 5 не ви е тръгнало с тази версия тази папка не ви трябва.

7. Слагате SD картата в играта, стартирате Wii-то и пускате SD канала.Натискате home бутона и избирате Load Bootmii. Това ще ви зареди нещатаот картата.
Като ви зареди, не натискайте бутон A. ще ви излезе избрана опция - най-вероятно ios249. Натискайте наляво или надясно докато стигнете до опция която пише Do not reload IOS (ако след завършване на процеса не ви тръгне, вместо да избирате тази опция изберете 249, 250, 222, 223, 36, 37. След всеки опит трябва да се рестартира конзолата). Ако сте включили wireless-а на конзолата избирате това иначе избирате WiiSD за да зареди от картата. Инсталирате и ако всичко е минало както трябва, ще сте инсталирали ios249rev14 - което ви дава да играте от дискове и USB.


8. Време е вече да подкарваме игрите. Изтривате SD картата, и слагате архива от стъпка 1 в който има папка Apps. Пускате Wii-то, отваряте HBC, и ще видите 7 програми. Ако сте си ъпгрейдвали конзолата от 3.X firmware на 4.2 може да пуснете NeoGamma r7. Преди това сложете диска с играта. След пускане на програмата ще ви зареди диска.

Има още няколко точки за допълнително хакване на конзолата в случай, че искате да правите други неща по нея. Поради факта че може да си тухлясате конзолата, няма да ги обяснявам. Само предупреждавам всички в никакъв случай да не uninstall-ват ISO с номер под 200!!!!! ако го направите, ще доведете Wii-то си до бавна и мъчителна 'смърт'.

За USB избирате USB Loader GX. Преди това трябва да сте вкючили USB хард диска в конзолата.
*Като си купите USB харддиск, трябва или целият да се форматира във формат WBFS или да имате една NTFS (ако искате да ползвате диска и за друго) и една WBFS. как става самото форматира в следващият Пост долу.

-------------------------------------------------------------------------
Сега ако искаме да си сложим USB loader-а като канал на конзолата, така че да не се налага всеки път да влизаме в HBC и да се налага да държим SD картата постоянно в конзолата.

9.а. Трябва да исналираме няколко wad-a. Използваме SD картата от последно качените файлове - същите от стъпка 1.
отваряте HBC канала, home бутона, избирате Load Bootmii. Зарежда ви картата. Зареждате IOS 249 и избирате инсталация от SD каратата. Би трябвало това да са default опциите при самото зареждане.
- Ако ще слагате NeoGamma избирате NeoGammar8.wad
- Ако ще е USB Loader Gx - USBLoaderGXr850.wad.

сега ще инсталираме още няколко неща - ios202, ios222, ios223. От HBC пускате cios222 installer и избирате iso249. При следващият екран избирате следните неща когато ви пита:
-ios202, за usb - използване на ios38 (нужно за USB2.0 пoддръжка на Media Players)
-ios222, за uloader - използване на ios38 (нужно за USB поддръжка на инструменти и други неща)
-ios223 предимно за GH5 - използване на ios38 заедно със 37

За да продължите ви трябва интернет връзка или предварително да сте качини на картата нещата от 9.б. за ръчна инсталация. Тези са препоръчителните за сега. Ако някоя игра изисква друго, вече трябва малко допълнително четене да се види кое.


9.б. Сега идва и последната стъпка преди да може да пускаме неща от USB диск
- Сваляте и инсталирате NUSdownloader - от ТУК
- Пускате го. Избирате отгоре DATABASE - > IOS. от там избирата едно по едно ISO37, 38, 60. След всяко избрано натискате Start NUS download
- след като приключите, в папката на NUSdownloader ще имате 3 нови папки, които ще изглеждат нещо такова - 0000000X000000XXvXXXX\
ВАЖНО:
*след като вече имате тези 3 папки всяка от тях се поставя на SD Картата. ще се наложи да направите малко модификации на тези 3 папки
а) Правите 1 празна папка на картата и изпозвате първата част от името на създадените папки но NUS. След това вътре в тази папка правите още една с втората част от името. вътре в нея правите още една папка с последната част от името на папката и вътре в нея слагате файловете направени от NUS. папките трябва да изглеждат нещо такова - \00000001\00000025\v3612\. папката създадена от NUS изглежда така \0000000100000025v3612. Надявам се става ясно какво трябва да направите. Ако не разбирате, странно как сте стигнали до тук с конзолата си.....
Та трябва да са 3 такива папки, всяка за отделното IOS.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Време за качване на игрите на USB диска така че да може конзолата да ги чете.

- като свалите дадена игра, обикновено тя ще е .rar, след разархивиране играта винаги ще е 4.2-4.5GB като размер. така че ще ви трябва място.
- Самият диск се форматира като влезете в Контролният си панел. От там в Administrative tools - > Computer Management - Storage Management.
- Целият диск е форматиран на NTFS така че ще се наложи малка модификация. Избирате диска, десен бутон - shrink partition. Под XP тази опция я няма така че ви трябва нещо като Partition Magic за да извършите тази стъпка - Това е когато иската да имате нормална, ползваема от вашият компютър част. Иначе пропускаме тази стъпка
- Shrink-вате с колкото GB искате да заделите за WBFS частта където ще се качват игрите. Форматирате и тази част на NTFS за момента и примерно си я кращавате W за Wii.
- Сваляте WBFS manager - от ТУК - и го инсталирате. За целта на програмата и трябва dotnet 3.5 на Microsoft. което ако го нямате ще трябва да инсталирате. Само това е 380МВ което ще ви се качи на компютъра.
- Отваряте WBFS manager - и избирате диск W да бъде форматиран. Това ще направи целият диск или отделената част годна за игри. В лявата част на екрана от browse намирате изтегленото ISO от RAR архива.
- Давате да го качи на диска и сте готови. Качването отнема около 1-2мин.
- След това го включвате в конзолата. Ако сте си направи канал за UBS loader-a го пускате, ако ли не минавате през HBC канала и го пускате от там UBS Loader GX.
- системата зарежда, и ви показва качените игри. Просто натискате A и почвате да играете :).
*има случаи в които конзолата ще замръзне при пускане на дадена игра, но без паника. Изключвате конзолата и пускате пак.

това е... Ако сте следвали всички стъпки ще си играете игрите. Ще гледам да направя и тема с игри които си заслужава да си качите. Има много игри които не стават за нищо и лично на мен ми бяха мега глупави.

have fun.
 

Free Blog Counter
Poker Blog